Türkiye’deki İklim Tipleri Nelerdir?

Sıcaklıkların ve soğuklukların değişiminin genel adı olan iklim, insanların hayatını ve genel tabiat’ı etkileyen bir yapıdır. İlkbahar, yaz, sonbahar, kış olarak ayırdığımız mevsimlerdeki sıcaklık değişiminin sebebi iklimin değişmesidir. 2 çeşitte incelenen iklim Makroklima ve Mikroklima olarak ayrılır.

Makroklima Nedir?

Yüzlerce km²’lik sahaları etkisi altına almış büyük iklim gruplarına makroklima denmektedir.

Mikroklima Nedir?

Mikroklima kavramı küçük iklim gruplarına verilen ve makroklima içinde farklı iklim özellikleri gösteren bir kavramdır. Daha kısıtlı etki gösterir. Soğuk iklimler, sıcak iklimler ve ılıman iklimler olarak 3’e ayrılan iklim türleri Dünya’yı etkisi altına alan en önemli olaylardandır.

Yıllık sıcaklık ortalaması, yağış rejimleri ve yağış miktarları, kış ılıklığı gibi çeşitli konuları barındıran bu iklim çeşitleriyle alt gruplar oluşur. Bir iklimi ayırmanın en basit yöntemi o bölgede yetiştirilen tarım ürünleridir. Bu yöntem sayesinde bölgede yetişen tarım ürününün hangi iklim koşulunda yetiştiğine bakılarak iklim tipi öğrenilebilir. Peki Türkiye’deki iklim tipleri nelerdir?

Türkiye’de görülen iklim tipleri;

  • Karasal İklim
  • Akdeniz İklimi
  • Karadeniz İklimi

Karasal İklimi

Ülkemizde Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve İç Batı Anadolu bölgelerinde görülen Karasal iklim en yaygın iklim çeşitlerinden biridir.

Akdeniz İklimi

Kışları ılık ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak olan Akdeniz iklimi, Akdeniz bölgesine hakim bir iklimdir. Oluşan kuraklık alçalan hava hareketlerine bağlı olarak değişirken, sıcaklık oranı ise güneş ışınlarının düşme açısına göre değişmektedir. Akdeniz bölgesindeki en sıcak ay ortalamalarını incelediğimizde 28 ve 30 derece arasında olduğunu görürüz fakat Temmuz ayında daha yüksek olduğu da görülmüştür. En soğuk ortalama ise 8 ve 10 derece arasındadır. Genel sıcaklık ortalaması ise 18 derecedir.

Karadeniz İklimi

Bir diğer iklim çeşitlerimizden olan Karadeniz iklimi genel anlamda Kuzey Anadolu Dağlarının Karadeniz’e bakan kısımlarında görülür. Yılın bütün zamanlarında yağışa sebep olan Karadeniz iklimi Karadeniz’in doğayla iç içe olmasının temel sebebidir. Minimum yağış oranı ilkbahar aylarında görülürken maksimum yağış oranı sonbahar mevsiminde görülmektedir. En çok yağış alan kısmı Doğu Karadenizde ise yağış oranı 2000 ve 2500 mm arasındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir