İnsanlar üzerinde iklimler oldukça önemli etkileri görülmektedir. Her bölgenin kendine has iklim türleri bulunmaktadır. İklim türleri kişilerin günlük yaşamları, ekonomileri, nüfusları, meslek seçimleri gibi birçok kişisel konuyu da etkilemektedir. Bunun dışında yeryüzü şekilleri, bitki örtüsü, mevsim geçişleri gibi konulara da iklimlerin etkisi oldukça fazladır. Bir iklim türüne karar verilmesi için seçili bölge gözlemlenmektedir. Bu süreçte bölgenin sıcaklık, yağış, yağış şekli, hava basıncı, nem, rüzgar gibi meteorolojik özellikleri takip edilmektedir. Karasal iklim, tundra iklimi ve kutup iklimi gibi iklim tipleri bulunmaktadır.

Kutup iklimi Kutup Bölgesi’ne hakim olan iklim türüdür. Kutup bölgesi Dünya’nın en soğuk bölgesi olarak bilinmektedir. Bu bölge buzlarla kaplı bir alandır. Kutup iklimine soğuk çöl iklimi de denmektedir. Bu bölgede güneşlenme süresi çok uzundur fakat ısınma sağlanamaz. Bu da ışınların eğik açılarla vurmasına bağlıdır. Bilindiği üzere bu bölgede Eskimolar deriden kat kat kıyafet yaparak giymektedir. Ulaşım, kızak çeken köpekler ile sağlanmaktadır. Eskimoların buzdan yaptığı evlere igloo adı verilmiştir. Bunun dışında soğuğa dayanıklı evler de yapılmaktadır. Çoğu geçimlerini buzu kırarak yaptıkları balıkçılıktan sağlamaktadır. Bazı kişilerin hayvancılığa yöneldiği de bilinmektedir.
Kutup İklimi Özellikleri
- Kutup ikliminin hakim olduğu bölgeler 70-90 derece enlemlerinin arasında Antarktika kıtası ve Grönland Adası’nın iç kesimlerinde bulunmaktadır.
- Sıcaklık ortalaması 0 derecenin altındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık ortalamalarının arasında oldukça büyük farklar vardır.
- Zemin yılın her dönemi kalıcı karlarla örtülüdür.
- Buharlaşma olacak kadar sıcaklık yükselmediği için bölgede yağış olmamaktadır.
- Buharlaşmanın az olmasının nedeni kutup bölgelerinden termik yüksek basıncının etkisi olmasıdır.
- Diğer iklim türlerinin aksine bu iklim türünde herhangi bir bitki örtüsü bulunmamaktadır. Hava şartları canlı yaşamına elverişli değildir. Ayrıca toprakla kaplı bir alanda bulunmamaktadır. Akarsu gibi bir ağa da sahip olmadığı için bitkiler bu bölgelerde yaşayamamaktadır.
- Kutup iklimi bölgelerinde sıcaklığın düşük olmasının ana nedeni güneş ışınlarının düşük açılar ile bölgeye ulaşmasıdır. Güneş ışınları ile ısınamayan bölge karlarla kaplı soğuk bir alan haline gelmektedir.